Noi scumpiri la alimente. Românii plătesc mai mult pentru mâncare

scumpiri-alimente

foto evz.ro

Preţurile din pieţe şi din magazine au început să ardă românii la buzunar. Alimentele sunt deja mai scumpe pentru că sunt mai puţine, din cauza secetei şi a conflictului din Ucraina.

Seceta va aduce producţii mai mici decât anul trecut. Presiunea este una foarte mare pe producători, mai ales în contextul războiului.

O producţie redusă de porumb şi de grâu ar putea aduce scumpiri la carne, lactate, pâine şi produse de panificaţie.

Fermierii se gândesc serios dacă pentru o producţie atât de mică merită să recolteze, producţia poate fi folosită numai pentru câteva turte.

Surse din guvern mai spun că avem probleme şi la produsele pe care le aducem din import, mai ales că cererea este foarte mare iar asta va pune presiune pe preţuri.

România este grav afectată de secetă

Seceta îngenunchează România. Peste 70% din suprafaţa ţării se confruntă cu probleme grave din această cauză. Specialiştii în agricultură susțin că cele mai afectate sunt culturile de porumb.

Seceta este persistentă în mare parte din țara, iar în unele zone nu a mai plouat serios de aproape 5 luni de zile.

Precipitaţiile sunt reduse spre deloc, iar pământul este în continuare foarte uscat. Din cauza caniculei, din grânarul României, zona Bărăganului a devenit polul secetei.

Seceta este atât de puternică încât izlazurile sunt pârjolite de soare, iar animalele aduse la păscut abia mai găsesc un colțișor de iarbă verde pentru mâncare. În multe dintre satele și comunele din România, apa potabila nu mai este suficientă nici pentru consum, un exemplu concret ar fi în zona Câmpiei Bărăganului.

Exit mobile version