NATO îşi întăreşte flancul estic cu tehnică performantă. Elicoptere şi blindate americane vor ajunge în România şi Bulgaria

NATO

foto cotidianul.ro

NATO îşi întăreşte flancul estic cu tehnică performantă. Elicoptere de luptă şi blindate americane vor ajunge în perioada următoare în România şi Bulgaria. Vor fi folosite la cele mai mari exerciţii ale Alianţei Nord-Atlantice de anul acesta. Rusia, în schimb, a reuşit să strecoare o navă plină cu echipament militar în Marea Neagră, în ciuda sancţiunilor internaţionale. 

Sute de Humvee, elicoptere Black Hawk, camioane de transport militar, tunuri, rachete şi lansatoare de rachete multifuncționale sunt deja în portul grec Alexandroupolis. Aşteaptă să fie descărcate pentru a lua drumul României şi Bulgariei.

Tehnica militară a ajuns aici din Statele Unite şi va fi folosită în două exerciții militare de amploare ale NATO, „Atlantic Resolve 23” si „Defender Europe 23”, care vor avea loc în perioada următoare pe flancul estic. 

Ce armament aduc americanii în România

Humvee este una dintre cele mai populare mașini blindate din lume. A fost testată în luptă pe fronturile din Afganistan şi Irak. Poate avea 15 configuraţii. Printre acestea: transport trupe şi tehnică militară sau serviciu de ambulanţă. Humvee poate fi echipat cu lansator automat de grenade sau o mitralieră de calibru 50.    

MTV – este un vehicul militar tactic. Poate transporta o încărcătură de 5 tone, pe toate tipurile de teren şi în orice condiţii meteo. Pe front poate duce de la combustibil, până la tehnică şi alte produse necesare soldaţilor. 

Black Hawk – denumit după o faimoasă căpetenie amerindiană, este un elicopter multi-scop, cu o capacitate de 11 pasageri, plus 2 piloți și 2 comandanţi de zbor. Are o autonomie de 2.200 de kilometri şi poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire și mitraliere M240 și M134, precum și rezervoare suplimentare de combustibil, pentru zboruri pe distanțe lungi. 

Asemenea transporturi vor avea loc până la finalul lunii august.

Exit mobile version