Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană

mosii-de-toamna

foto wowbiz.ro

Sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși în prima sâmbătă din luna noiembrie. Ceea ce în Ardeal se numește Ziua morților, de inspirație catolică, are echivalent în tradiția ortodocsă prin așa-numita Sâmbătă a Morților sau Moșii de toamnă. Este momentul în care toți creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei dragi care au trecut pe lumea cealaltă. 

Moşii de toamnă sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

Tradiţia spune că atunci e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

În această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Ce e bine să dai de pomană

Potrivit tradițiilor populare, în ziua Moșilor de Toamnă, creștinii trebuie să aducă la biserică o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva preparate pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior (de exemplu pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie).

Pachetele care se dau de pomană în ziua Moșilor de Toamnă 2022 se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. 

Imediat după slujba de la Biserică, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puțin) la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. 

Exit mobile version