Moșii de iarnă 2023. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Sâmbăta Morților

Mosii-de-iarna

foto playtech.ro

Sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși. Ceea ce în Ardeal se numește Ziua morților, de inspirație catolică, are echivalent în tradiția ortodoxă prin așa-numita Sâmbătă a Morților sau Moșii de iarnă. Este momentul în care toți creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei dragi care au trecut pe lumea cealaltă. 

Moşii de iarnă sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

Moşii de iarnă se sărbătoresc în fiecare an. Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

De Moșii de iarnă 2023, credincioșii împart piftii sau alte tipuride răcituri. Piftiile se împart în vasul în care au fost pregătite. Tradiția spune că dacă nu ai apucat să mănânci piftiile împărțite în Sâmbăta Morților, trebuie să le arunci următoarea zi pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului. Datorită acestei tradiții, sărbătoarea Moșilor de iarnă se mai numește și Sâmbăta Piftiilor.

Moșii de iarnă 2023. Rugăciune pentru sufletele celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Exit mobile version