Inflația în 2022. Analist: „Este posibil să se apropie de 10%”

credite-IRCC

foto creditfix.ro

Inflaţia va rămâne la un nivel ridicat şi în 2022, după ce în ultima parte a anului 2021 a urcat la peste 8%, maximul din ultimii 10 ani, spun economiștii consultați de Europa Liberă.

La nivel european, inflația din zona euro a atins un nou record în ianuarie, de 5,1%, asta după ce în decembrie 2021 era de 5,0%, potrivit Eurostat. Chiar dacă nu a aderat încă la euro, România va fi și ea afectată de inflația de la nivel european.

„Inflația de 5,1% din zona euro din ianuarie este enorm de mult având în vedere că își propun să o țină undeva sub 2%, așa cum e ținta Băncii Centrale Europene. Și pentru România, perspectiva este a unei inflații care va continua să crescă ușor. În cel mai bun caz, la noi, inflația va rămâne constantă în următoarele 6 luni”,

a spus analistul economic Dragoș Cabat.

Este posibil să vedem o inflație care să ajungă chiar și către 10%

Dragoș Cabat spune că, în condițiile actuale, este posibil ca în următoarele 6 luni să vedem o inflație care să depășească cu 2-3 procente nivelul din 2021.

„În următoarele 6 luni este posibil să vedem o inflație care să ajungă chiar și către 10%. Asta pentru că acum avem efectul de la valurile doi și trei al pandemiei. În plus, după creșterea prețurilor la energie, urmează creșterea prețurilor la alimente și va urma în continuare creșterea prețurilor la celelalte produse, care nu sunt de bază”,

a adăugat Dragoș Cabat.

Acesta arată că perspectiva ieșirii din pandemie produce o creștere economică prea rapidă, ceea ce duce la revenirea prea rapidă la nivelurile de creștere de dinainte de criza de sănătate.

Prognoza Băncii Naționale a României de la finalul anului trecut era că rata anuală a inflaţiei va avea o tendință crescătoare până spre mijlocul anului 2022. Pentru luna iunie 2022, BNR proiectează o rată a inflației de 8,6%.

Exit mobile version