Forțele speciale române participă la un exercițiu NATO, la granița cu Rusia

Militari din forțele pentru operații speciale (MApN/FOS România)

Militari din forțele pentru operații speciale (MApN/FOS România)

Militari din forțele pentru operații speciale române participă, alături de membri ai forțelor armate din alte 14 țări NATO sau partenere, la un exercițiu NATO, „Agile Spirit 2021”, care se desfășoară în Georgia, pe parcursul a două săptămâni, între 26 iulie și 6 august, au anunțat Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

Militari americani și georgieni au efectuat, miercuri, exerciții comune în Georgia, în cadrul unor manevre militare la care participă trupe din numeroase state NATO, inclusiv din România și din națiuni partenere, pe fondul tensiunilor cu Rusia.

Militari americani și georgieni au simulat, miercuri, operațiuni de asistență medicală în caz de conflict, în condiții de ploaie, în zone situate la periferia orașului Tbilisi, conform agenției Reuters.

La acest exercițiu NATO iau parte aproximativ 2.500 de militari din următoarele țări: Georgia (națiune gazdă), Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, România, Spania, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Italia și Azerbaidjan.

Dintre aceștia, aproximativ 700 sunt membri ai forțelor armate ale SUA, aproximativ 1.600 sunt militari georgieni, iar restul de 250 sunt din alte țări participante.

Exercițiu NATO: Agile Spirit

Prima ediție a exercițiului a avut loc în anul 2011, „Agile Spirit” fiind inițial un exercițiu anual organizat de Corpul de Infanterie Marină al SUA dislocat în Europa (MARFOREUR).

Începând din 2018, „Agile Spirit” a fost transformat într-un eveniment bienal al Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa, parte a Programului Comun de Exerciții al Comandamentului SUA.

România a fost una dintre prezențele constante la acest eveniment de instruire.

„Două obiective majore au rămas consistente pe parcursul fiecărei ediții – creșterea interoperabilității între militarii națiunii participante și consolidarea cooperării regionale în materie de securitate”

se precizează în comunicatul emis de USAREUR-AF.

În paralel, în Ucraina au loc manevre militare, în regiunea Lviv, până pe 30 iulie.

Exercițiile militare intervin în contextul tensiunilor dintre Alianța Nord-Atlantică și Rusia. Ucraina și Georgia nu sunt membre NATO, iar Rusia se opune vehement eventualei admiteri a celor două țări în NATO.

Exit mobile version