Echinocţiu de primăvară 2023. Data exactă la care fenomenul astronomic are loc

echinoctiu-primavara-2023

foto antena3.ro

Echinocţiu de primăvară 2023 are loc cu câteva zile înainte de trecerea la ora de vară, în România. Echinocţiu de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie 2023, la ora 23.24 (ora României). Trecerea la ora de vară 2023 are loc la câteva zile după echinocţiul de primăvară, respectiv pe 26 martie.

Echinocţiul de primăvară pică în acest an pe 20 martie, aceasta fiind data în care ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Tradiții, obiceiuri și semnificații

Fenomenul simbolizează armonie și echilibru, ziua și noaptea fiind într-o perfectă balanță. Soarele era cel cu ajutorul căruia oamenii înregistrau ciclurile naturii, în funcție de schimbările aduse de astrul zilei.

Fenomenul anunță începerea unui nou an agrar iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Pe vremea dacilor, erau diverse ritualuri păgâne, fenomenul fiind considerat cel mai important pentru creșterea fertilității pământului și a naturii în general. 

Tradițiile s-au schimbat după convertirea la creștinism, ele fiind interpretate într-un alt mod. Spre exemplu, obiceiul aprinderii focurile, pentru a renaște spiritul primăverii, a fost asimilat de creștini ca „Focurile Sfinților”. Se crede că focurile și rugăciunile sfinților ajută la depășirea momentului crucial al echinocțiului.

Exit mobile version