Covid-19: Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna scade la 66% față de varianta Delta

vaccin-covid-19

foto: Profimedia

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infecției Covid-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, potrivit datelor publicate marți de autoritățile sanitare din SUA, potrivit bfmtv.

Aceste date provin dintr-un studiu realizat pe mii de angajați ai centrelor de sănătate și spitale din șase state pentru a examina performanța vaccinurilor în condiții reale. Participanții sunt testați săptămânal atât pentru infecțiile simptomatice, cât și pentru cele asimptomatice.

Date intermediare

Între decembrie 2020 și aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infecției a fost de 91%, potrivit datelor publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Dar, în săptămânile în care varianta Delta a devenit dominantă , adică când a fost responsabilă pentru mai mult de 50% din cazuri, conform secvențierii, eficiența a scăzut la 66%.

„Deși aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor Covid-19 în prevenirea infecției, faptul că reducerea infecțiilor rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile continue ale vaccinării”,

scriu autorii acestui studiu.

Această scădere a eficacității față de varianta Delta a fost evidențiată de mai multe studii, chiar dacă cifra exactă diferă de la una la alta.

Acesta este unul din motivele invocate săptămâna trecută de autorităţile sanitare pentru a anunţa o campanie de rapel începând cu mijlocul lunii septembrie pentru toţi adulţii americani care au primit a doua doză în urmă cu opt luni.

Cu toate acestea, protecţia vaccinurilor împotriva cazurilor severe, a spitalizărilor şi a deceselor rămâne ridicată.

Un alt studiu lansat marţi de CDC, efectuat pe pacienţi din Los Angeles în perioada cuprinsă între începutul lunii mai şi sfârşitul lunii iulie, arată că persoanele nevaccinate sunt de 29 de ori mai susceptibile de a fi spitalizate decât persoanele vaccinate.

Varianta Delta a devenit dominantă în SUA la începutul lunii iulie şi este în prezent responsabilă pentru peste 98% din infectări.

Exit mobile version