Cocaină descoperită la un depozit de legume-fructe din Chiajna

droguri

foto: es.123rf.com

Jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită în cutii de banane, la un depozit de legume-fructe din Chiajna, relatează Europa Liberă, care precizează că drogurile provin din Columbia, scrie News.ro.

Drogurile au fost aduse în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi marfa a intrat în țară prin portul Constanța și a ajuns la un depozit de legume- fructe din zona Chiajna.

La data de 26.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost sesizaţi de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza judeţului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de provenienţă Columbia, achiziţionat de pe raza unui stat al Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro. Prin ordonanţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 2 şi art. 3 din Legea 143/2000 (n.r. – privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri)”

transmite DIICOT

Drogurile au o puritate de 98%

Potrivit unor surse judiciare, citate de romania.europalibera.org, importatorul a anunţat imediat autorităţile când a descoperit că a primit cocaină în loc de banane.

Drogurile au o puritate de 98%, fiind descoperite în 40 de cutii care ar fi trebuit să conţină banane, în realitate acestea fiind pline cu pachete de 10 şi 15 kilograme de cocaină.

În acest moment, autorităţile competente încearcă să afle destinatarul final al mărfii şi cum a intrat în ţară fără un minim control la frontiere.

Cocaina este un inhibitor al recaptării dopaminei, noradrenalinei, serotoninei

Cocaina (benzoil-metil-ecgonină) este un alcaloid tropanic cristalin, care se obține din frunzele arbustului de coca (Eritroxylon coca). Este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, fiind unul dintre cele mai răspândite droguri care produc dependența consumatorului.

Este adesea administrată prin prizare, inhalare sau intravenos, sub formă de soluție. Principalele efecte produse sunt: pierderea contactului cu realitatea, euforia și agitația psihomotorie.

Efectele somatice includ tahicardia, diaforeza și midriaza. Supradozarea cu cocaină poate induce hipertensiune puternică și hipertermie. Prezintă și efecte terapeutice benefice, fiind unul dintre cele mai potente anestezice locale, însă este utilizată în acest scop în puține țări pentru limitarea riscului de abuz.

Cocaina acționează în principal ca inhibitor al recaptării de serotonină, noradrenalină și dopamină. Prin acest mecanism, ea induce creșterea concentrației acestor neurotransmițători la nivelul fantei sinaptice.

Traversează foarte ușor bariera hemato-encefalică și poate duce la lezarea acesteia. În anul 2013, 419 kilograme au fost produse ilegal. Cea mai pură formă de cocaină este cocaina bază, forma crack, care se produce prin procesarea cocainei brute.

Exit mobile version