Ce ar avea de câștigat PNL și PSD prin modificarea anului electoral 2024

ciuca-ciolacu-kelemen

foto realitatea.net

Ce ar avea de câștigat PNL și PSD prin modificarea anului electoral 2024? Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a lăsat să se înțeleagă că la nivelul coaliției se discută un scenariu cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate, informează fanatik.ro.

Analiștii politici sunt de părere că acest scenariu, deși unul extrem de greu de pus în practică, ar oferi în primul rând o soluție pentru dinamica și tensiunile dintre PNL și PSD înaintea anului electoral 2024, an în care trebuie organizate patru rânduri de alegeri..

Kelemen Hunor a lăsat să se înțeleagă că la nivelul liderilor coaliției se discută un scenariu cu decalarea alegerilor parlamentare din anul 2024. Acesta s-a pronunțat în favoarea acestui scenariu, spunând că dacă ar fi decizia sa atunci ar organiza alegeri anticipate în acest an.

Ce ar avea de câștigat PNL și PSD

Motivul invocat vizează necesitatea unei stabilități la nivelul conducerii statului în anul 2024, an în care sunt programate patru rânduri de alegeri.

Kelemen Hunor nu a dorit să confirme dacă acest subiect a fost sau este discutat la nivelul coaliției, însă a specificat că în ședințele de coaliție în format restrâns „cum suntem în trei, discutăm şi lucruri care rămân între noi, până când nu considerăm că trebuie să ieşim în public”.

Existența acestui subiect, modificarea anului electoral 2024, a fost confirmată și de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a precizat că liderul partidului, Marcel Ciolacu, a prezentat în ședința conducerii un studiu despre alegeri anticipate. 

„Eu am înțeles din studiul prezentat de dl Ciolacu că ar fi destui parlamentari ca acest lucru să se întâmple, dar nu e atât de simplu, trebuie să existe un motiv serios”,

a declarat Dumitru Buzatu.

Acesta nu este primul episod când în cadrul coaliției de guvernare se discută modificarea calendarului electoral din 2024. Până acum liberalii au susținut avantajele comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, însă scenariul a părut că este respins chiar de către social-democrați.

De această dată, opoziția a criticat interesul coaliției pentru această temă, susținând că nu există niciun motiv real pentru modificarea calendarului electoral 2024, mai ales că actuala coaliție are o majoritate de 70% în Parlament.

Ce ar avea de câștigat PNL și PSD

Analiștii politici sunt de părere că cele două mari partide din coaliție au început să-și facă calculele politice pentru anul electoral 2024, an ce se anunță a fi unul din ce în ce mai complicat.

„Toți actorii din coaliție încearcă să testeze diferite scenarii și să înțeleagă în care din ele ar avea cel mai mult de câștigat. Scena politică actuală arată din ce în ce mai complicat dacă e să luăm în calcul creșterea AUR”

„Potențialul mai mare pe care acest partid îl are pus în ecuația unui calendar electoral din 2024 extrem de complicat. În contextul ăsta cred că se testează diferite variante din care cele două partide să aibă cât mai mult de câștigat”,

a declarat consultantul politic Adrian Zăbavă, potrivit fanatik.ro.

Modificarea anului electoral 2024

În aceste condiții singura rațiune pentru a lua în considerare un astfel de scenariu ține de interesele particulare ale celor două partide. Cu un partid AUR care înregistrează din nou o creștere în sondaje organizarea acestor alegeri la finalul acestui an, teoretic, ar prinde pe nepregătite partidul lui Simion, dar în special ar permite atât PSD-ului cât și PNL-ului să vină cu un candidat comun la alegerile pentru Cotroceni.

În acest scenariu niciunul dintre cele două partide nu ar mai forța să aibă propriul candidat care să îi ridice scorul, lăsând cale liberă unui acord de guvernare și după 2024.

Exit mobile version