Austria nu acceptă România în Spațiul Schengen. Condițiile puse de Viena

romania-schengen

foto gandul.ro

Austria nu acceptă România în Spațiul Schengen. Condițiile puse de Viena. Ministrul Federal de Interne al Republicii Austria – Gerhard KARNER a fost primit la București de către ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat, miercuri, la București, că nu poate oferi o dată privind aderarea României la Spațiul Schengen motivând că sistemul frontierelor externe „nu funcționează” și „mai sunt multe de făcut”.

„Îi spun: bun venit în România, bun venit la București, domnului ministru. Vizita de astăzi este o continuare firească a activităților desfășurate de ministerele afacerilor interne din cele două țări, structuri care s-au întâlnit pe parcursul acestor ani”

„Confirm că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria, relații care s-au răcit la sfârșitul anului trecut. Agenda de astăzi, pe lângă temele de intreres, de cooperare bilaterală, cuprinde procesul deblocării aderării României la Schengen. La sfârșitul zilei, sper să contribuie la acest proces. Vom discuta toate aceste aspecte, vom semna 3 acorduri. Iar la finalul activităților vom prezenta concluziile”, 

a declarat Lucian Bode.

Austria nu acceptă România în Spațiul Schengen

Gerhard Karner: Nu pot să vă ofer astăzi o dată când vom vota aderarea României la spațiul Schengen.

„Avem această întrevedere astăzi și este foarte important să ne vedem, mai ales pentru a discuta aspecte de securitate care privesc ambele țări. Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut. Avem foarte multe puncte comune pe care putem să le discutăm, mai ales când vine vorba despre  migrația ilegală, un fenomen care ne îngrijorează foarte tare”

„Al doilea punct foarte important este să determinăm Comisia Europeană să ne spriine pentru securitatea frontierelor Schengen”, 

„Permiteți să reiterez mesajul, de ce nu am putut să votăm pentru aderarea României la spațiul Schengen: avem un sistem care nu funcționează. Interesul nostru bilateral este ca acest sistem să înceapă să funcționeze, cu granițe ale Schengen securizate. Primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună. Sunt încă atât de multe controale la frontierele Europei”

„Nu pot să vă ofer astăzi o dată când vom vota aderarea României la spațiul Schengen”, 

a spus ministrul austriac.

Din declarațiile ministrului austriac de interne rezultă clar că actualul guvern condus de Karl Nehammer nu intenționează să-și schimbe votul prea curând.

Condițiile puse de politicienii de la Viena sunt aproape imposibil de îndeplinit în următoarele luni, până la finalul anului. De altfel, Austria nu a definit clar ce anume dorește să se întâmple și cum vede rezolvarea acestei crize.

Ce este Schengen?

Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, situat la frontiera cu Germania și Franța, unde Acordul Schengen și Convenția Schengen au fost semnate în 1985 și, respectiv, în 1990.

Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările:

Setul de norme care reglementează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.

Exit mobile version