A.N.S.P.D.C.P. a amandat cu 200 de euro o persoană pentru publicarea pe Facebook a unui fluturaș de salariu

gdpr

foto: playtech.ro

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amandat cu 200 de euro o persoană dintr-o comună din România care a publicat pe Facebook un fluturaș de salariu și o fotografie a unei file dintr-un Registru de evidență a copiilor înscriși la o grădiniță.

Investigația a fost demarată ca urmare a primirii mai multor plângeri, potrivit unui comunicat al Autorității.

Persoana a fost reclamată că, prin distribuirea unor materiale în cadrul gospodăriilor dintr-o comună și prin postarea pe contul personal de Facebook a dezvăluit date cu caracter personal ale unei persoane fizice prin difuzarea unei fotografii a fluturașului de salariu ce aparținea acesteia și a dezvăluit date cu caracter personal ale fiului minor al unei alte persoane vizate, conținute de o fotografie a unei file din Registrul de evidență a copiilor înscriși la Grădinița cu Program Normal din comuna respectivă.

Ca urmare a investigației efectuate, A.N.S.P.D.C.P. a constatat că operatorul nu a prezentat dovezi din care să rezulte că a prelucrat în mod legal, datele cu caracter personal conținute de fluturașul de salariu al persoanei vizate (nume, prenume, CNP, loc de muncă, funcție, salariu), încălcând astfel principiile de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Operatorul nu a prezentat dovezi din care să rezulte că a asigurat informarea persoanelor vizate în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal conținute în fila fotografiată din Registrul de evidență a copiilor înscriși la Grădinița cu Program Normal (nume și prenume ale fiului minor al persoanei vizate).

Persoana respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă de 200 de euro.

Protecția Datelor Cu Caracter Personal

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în calitate de autoritate publică centrală autonomă cu competență generală în domeniul protecției datelor personale, reprezintă garantul respectării drepturilor fundamentale la viaţă privată și la protecţia datelor personale, statuate cu precădere de art. 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, de art. 16 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și de art. 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

Anul 2016  marchează un moment cheie în evoluția reglementărilor europene privind protecția datelor personale prin adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu, a Regulamentului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (Regulamentul General privind Protecția Datelor), de directă aplicabilitate în toate statele membre ale Uniunii Europene începând cu data de 25 mai 2018, alături de adoptarea și a Directivei privind protecţia datelor prelucrate în scopul prevenirii, detectării, investigării şi punerii sub urmărire a infracţiunilor şi a altor activităţi judiciare.

Această reformă a cadrului normativ în domeniu implică, pe termen scurt, pentru instituția noastră o evaluare complexă a instrumentelor specifice asigurării protecției datelor personale, în scopul adaptării cadrului normativ național și pregătirii instituționale pentru aplicarea noilor reglementări europene, inclusiv sub aspectul realizării unei cooperării eficiente cu Comitetul european pentru protecția datelor și cu celelalte autorități în domeniu din Uniunea.Europeană.

Astfel, consolidarea capacităţii administrative a Autorităţii reprezintă o prioritate și necesită alocarea unor resurse materiale, financiare şi umane adecvate exercitării noilor noastre atribuţii specifice, pentru efectiva aplicare a standardelor Uniunii Europene conținute în noile reglementări adoptate.

Exit mobile version