Țări europene preferate de turiștii români, afectate de incendii de vegetație

incendii de vegetatie - Sursa: Twitter/ Mete Sohtaoğlu

incendii de vegetatie - Sursa: Twitter/ Mete Sohtaoğlu

Câteva ţări europene, unele dintre ele destinaţii turistice preferate de români, sunt afectate de incendii de vegetaţie.

În Grecia, mai multe sate au fost evacuate în nord-vestul Peninsulei Peloponez, iar sute de pompieri sunt mobilizaţi. Situaţia s-ar putea agrava, pentru că Grecia se confruntă cu un nou val de căldură, cu temperaturi oscilând între 42 și 44 de grade.

Nici în sudul şi vestul Turciei, în staţiunile Antalya, Bodrum, Manavgat şi Marmaris, focul care arde de câteva zile nu a fost stins în totalitate.

Incendii de vegetație în Grecia

Serviciul de Meteorologie din Grecia a emis un cod roşu de caniculă pentru intervalul 27 iulie – 3 august, vârful acesteia urmând să fie atins în perioada 30 iulie – 3 august. De asemenea, Secretariatul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru mai multe zone:

Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenţie sporită şi să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu (ex. arderea / curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini / dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea / arderea vegetaţiei de pe loturile agricole, interzisă de altfel în acest sezon etc.).

În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) şi Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Incendii de vegetație în Turcia

Mii de turiști și-au compromis vacanțele și sunt gata să plece acasă. În Marmaris, mai multe hoteluri au fost evacuate.

Cel puțin 4 oameni și-au pierdut viața, iar 350 au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu fum. În ultimele trei zile, 85 de incendii au avut loc în 26 de provincii ale Turciei. 11 dintre ele ard și în prezent.

La Marmaris, Bodrum, Mugla, dar și la Side și Manavgat, lângă Antalya, flăcările par să fi scăpat total de sub control. Intervențiile sunt dificile, din cauza terenului accidentat din spatele hotelurilor, dar puternic împădurit, cu păduri de pini care ard ca niște torțe. Sunt de ajuns câteva scântei pentru apariția unui nou focar.

Autorităţile au anunţat că incendiile sunt sub control. Guvernatorul districtului Manavgat, Şükrü Sözen, a declarat pentru postul tv CNN Türk, că focul a afectat inclusiv zone rezidenţiale, numeroase case fiind distruse. Şükrü Sözen a afirmat că incendiile sunt departe de zonele de coastă, astfel că staţiunile turistice nu sunt afectate.

Exit mobile version