Obiective turistice în Maramureș – ce locuri poți vizita

foto travlocals.com

Zona Maramureșului are un farmec aparte. Aici găsești obiective turistice impresionante, tradiții și experiențe pe care merită să le încerci cel puțin o dată în viață. Iată cele mai frumoase locuri de vizitat și obiective turistice în Maramureș.

Județul Maramureș se află poziționat în nordul țării și cuprinde patru zone folclorice vechi, care făceau parte din regiunea istorică Maramureș: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Codrului și Țara Maramureșului.

Cimitirul Vesel din Săpânța

Spre deosebire de majoritatea cimitirelor din lume, Cimitirul Vesel din Săpânța are o altă abordare despre moarte. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, deoarece crucile din interior au mesaje vesele și totul este decorat cu motive tradiționale.

Fiecare cruce este pictată într-o nuanță specială de albastru, cunoscută și sub denumirea de „albastru de Săpânța”, o culoare unică precum „albastrul de Voroneț”.

Cascada Cailor

Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, cu o înălțime de aproximativ 90 de metri, care se află în apropierea stațiunii montane Borșa.

Cascada Cailor este spectaculoasă în orice sezon, deoarece apele care se adună pe Muntele Cailor se strâng într-un cerc glaciar și alunecă pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea și se revarsă peste Podul Cailor.

Lacul Albastru, Baia Sprie

Lacul este unic în lume deoarece își schimbă culoarea în funcție de poziția Soarelui și de temperatura apei. Astfel, lacul din Baia Sprie este primăvara albastru și vara verde închis cu nuanțe de smarald, în timp ce toamna devine mai închis la culoare.

Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală și se află într-o zonă sălbatică, neamenajată.

Mănăstirea Bârsana

Considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, Bârsana a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și reflectă credința puternică a localnicilor, deoarece locul în care a fost ridicată a fost un cimitir în trecut.

Mănăstirea este un loc impresionant din Maramureș datorită picturilor interioare. Predomină culorile alb, roșu și albastru, iar scenele religioase pictate au influențe din stilul baroc.

Valea Vaserului

Una dintre cele mai pitorești zone din România, de unde nu lipsește renumita Mocăniță a Maramureșului. Aici este ultimul tren cu aburi din țara noastră.

Valea Vaserului se întinde pe o suprafață de 40 km, iar peisajul este fascinant și poate fi observat din vagoanele închise ale Mocăniței.

Sighetu Marmației

Fosta capitală a regiunii Maramureș este Sighetu Marmației, unul dintre cele mai cunoscute și vizitate orașe. Aici este punctul de plecare pentru toate atracțiile turistice importante din zonă.

Orașul este plin de locuri fascinante și este cunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural, dar și pentru numeroasele muzee care spun istoria orașului.

Munții Rodnei

Pentru iubitorii de drumeții montane, Munții Rodnei sunt unul din obiectivele turistice din Maramureș care nu trebuie ratate. Cele mai multe trasee au ca punct de plecare stațiunea Borșa.

De aici, se poate ajunge la Lacul Știol, Șaua Gărgălău, Cascada Cailor sau Lacul Iezer.

Lacurile sărate de la Ocna Șugatag

Pentru un moment de respiro în Maramureș, o vizită în stațiunea balneară Ocna Șugatag este bine-venită. Lacurile sărate din Maramureş sunt dezvoltate în doline de dizolvare pe sare.

Lacurile sărate din Maramureș sunt unice în Europa, datorită modului de formare. Prin secolul al XIV-lea aici era o zonă minieră importantă de extragere a sări, dar după ce s-au oprit exploatările, minele au fost părăsite. Cu timpul, ploile au dus la dărâmarea tavanului minei, lucru care a determinat apariția lacurilor cu apă salină.


Exit mobile version