Obiective turistice din Bucovina. 5 locuri de neratat

foto basilica.ro

Bucovina este una dintre cele mai spectaculoase și frumoase destinații de vacanță din România. Sunt tradiții autentice și bucate alese, cum numai bucovinenii știu să le pregătească. Și să nu vă mai zicem de ospitalitate și de voia bună. Sunt punctele forte ale oamenilor din zonă. Și peste toate, ai multe lucruri de văzut și de făcut în dulcea Bucovină.

Bucovina este un adevărat tezaur, cu bogății rare, cu meșteșuguri și tradiții vechi și cu mănăstiri faimoase. Iată câteva propuneri cu cele mai frumoase și bogate locuri de vizitat în Bucovina, dacă te hotărăști să îți petreci aici Sărbătorile de iarnă sau concediul de vară.

Mănăstirea Voroneț

Este minunea albastră a Bucovinei, pe care neapărat trebuie să o vezi. Mănăstirea Voroneț este supranumită Capela Sixtină a Estului și face parte din patrimonial cultural UNESCO. A fost ridicată din porunca lui Ștefan cel Mare, în 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, după ce a câștigat bătălia de la Războieni.

Legendele spun că mănăstirea ar fi fost construită, după ce Ștefan cel Mare s-ar fi sfătuit cu Daniil Sihastrul înaintea bătăliei. Domnitorul i-ar fi promis că, dacă va câștiga lupta, va ridica o biserică și i-o va încredința să o conducă. De altfel, mormântul lui Daniil Sihastrul se află în interiorul mănăstirii. Și nu numai Voronețul trebuie să-l vezi, ci și mănăstirile Moldovița, Humor, Putna, Sucevița, Arbore, Dragomirna.

Chilia lui Daniil Sihastrul

Cine vizitează Mănăstirea Putna, trebuie să facă un drum și către Chilia lui Daniil Sihastrul. Este o grotă săpată în stâncă pe valea pârâului Vițău, în care a viețuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul. Ea se află la o distanță de un kilometru de Mănăstirea Putna.

Povestea spune că sihastrul a găsit stânca potrivită, lângă apa râului, pe care a săpat-o singur la interior și a încropit un paraclis în care se ruga. Iar la baza acestuia, și-a înjghebat o chilie simplă, în care a trăit până la sfârșitul vieții, departe de lume.

Daniil Sihastrul era binecunoscut pentru credincioșii din această parte a țării pentru proorocirile și sfaturile lui înțelepte. El este cel care a profețit anul în care Ștefan cel Mare avea să urce pe scaunul Moldovei și tot el este cel care a obținut sprijinul domnitorului pentru a ridica mănăstirea Putna.

Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea

În Bucovina, găsești și la Ciocănești, și la Vama muzee dedicate ouălor încondeiate. Dar nicăieri nu poți admira adevărate piese maiestre realizate de artista Lucia Condrea (membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România), precum și piese rare, adunate de pe diverse meleaguri din străinătate unde se mai practică acest meșteșug minuțios.

Colecția Lucia Condrea din Moldovița cuprinde mii de ouă încondeiate sau pictate după tehnici uimitoare, de la motivele străvechi huțule și bucovinene, la dantelăriile albe pe fundal negru, motive inspirate de ștergarele și cusăturile populare, motive de pe covoarele și cuverturile țărănești, motive realizate cu ceara colorată în relief și chiar cu alură 3D, în stil cubist.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Este obiectivul pe care nu trebuie să-l ratați în Bucovina. Cetatea Sucevei a fost menționată pentru prima dată, în 1388, și a fost ridicată, inițial, de Petru I al Moldovei, fortificată de Alexandru cel Bun, și a cunoscut anii de glorie în timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

În anii care au urmat, cetatea a fost asediată, arsă, dărămată de un cutremur și a fost părăsită în jurul anilor 1675.

Atelierele de ceramică neagră din Marginea

În perioada lor de glorie, când vasele din ceramică erau cerute în toată țara, la Marginea funcționau nu mai puțin de 60 de ateliere, toate respectând metodele străvechi. Tehnologia prin care se obțin oalele de Marginea este aceea de ardere înăbușită și de lustruire cu ajutorul unui cremene. Oalele de lut sunt arse în cuptoare circa 9 ore pentru ca negrul de fum să pătrundă în vase și astfel să le dea culoarea neagră tipică.

Pe lângă vasele, strachinile și ulcioarele tradiționale, vei descoperi în atelierele de Marginea obiecte de artă deosebite, moderne, cu linii simple și fine, care pot rivaliza cu obiectele de ceramică din orice parte a Europei. Satul Marginea, cu magazinele lui tradiționale și comorile din ateliere reprezintă unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat în Bucovina.

Exit mobile version