Sfântul Alexandru, sărbătorit pe 30 august – Obiceiuri și tradiții

sfantul-alexandru

foto antena3.ro

Sfântul Alexandru, considerat de către Biserică și protectorul omenirii, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 august. Unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, a fost și un apărător neînfricat al credinței creștine. Care sunt obiceiurile și tradițiile în ziua de sărbătoare.

Numele înseamnă „a apăra, a proteja” și vine din limba greacă. Persoanele cu acest nume au o personalitate puternică și de aceea tind să devină lideri. Sunt persoane energetice, sociabile, creative și înzestrate cu un magnetism impresionant, motiv pentru care sunt îndrăgite de cei din jur.

Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea, timp în care a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului, iar ulterior a fost numit patriarh în locul acestuia.

Sfântul Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea cu scopul de a apăra dreapta credința de Arie, deoarece unul dintre preoți și alți partizani ai ereziei ariene începuseră să răspândească o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

Sfântul Alexandru – Tradiții și obiceiuri

În această zi de sărbătoare, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău.

Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă.

În această zi, creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.

Rugăciunea Sfântului Alexandru

“Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!”

Exit mobile version