Sărbătoare 22 ianuarie. Zi importantă pentru creștinii din România

sarbatoare-22-ianuarie

foto wowbiz.ro

Sărbătoare pe 22 ianuarie 2023. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Timotei și pe Sfântul Mucenic Anastasie Persul. Duminica a 32-a după Rusalii, a lui Zaheu.

Astăzi, creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Timotei, care a fost un episcop creștin în secolul I, ucenic și colaborator al Apostolului Pavel.

Sfântul Apostol s-a năcut în Lystra (Turcia de azi). Deși tatăl său era păgân și mama sa provenea dintr-o familie de evrei, acesta a ales calea creștinismului.

Timotei a fost convertit la credința creștină de către Apostolul Pavel, în timpul primei lui călătorii misionare și a devenit colaboratorul său cel mai fidel.A rămas cu Pavel și în timp ce acesta era în închisoare la Roma.

Sfântul Apostol Pavel l-a hirotonit pe Timotei ca episcop de Efes în anul 65 d. Hr., după ce Sfântul Ioan Evanghelistul fusese exilat în insula Patmos.

În anul 80, Timotei a încercat să oprească o ceremonie păgână cu idoli, ceremonii și cântece. Sfântul Timotei încercat să le vorbească despre Hrsistos și despre creștinism, dar păgânii mânioși l-au târât la marginea drumului și l-au bătut până ce l-a omorât.

În secolul al IV-lea, moaștele sale au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Biserica îl numără pe Apostolul Timotei printre Cei 70 de Apostoli trimiși de Iisus Hristos să propovăduiască Evanghelia.

22 ianuarie 2023. Canon de rugăciune

Troparul Sfântului Apostol Timotei, glasul a 4-lea:

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Stih: Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.

Stih: Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cunoscătorul Cel de mai înainte şi Dumnezeu, Cel Ce cu înţeleaptă purtare de grijă se îngrijeşte de toate nevoile noastre, văzând frumuseţea cugetului tău, Sfinte Apostole Timotei, te-a învrednicit a fi împreună slujitor cu Dumneze­ieştii Apostoli.

Stih: Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

O începătorie mai presus de fire care poartă de grijă tuturor cunoaştem. Că Apostolul Timotei, elin fiind, luminându-se cu harul lui Hristos, se numără acum Apostol împreună cu Dumnezeiescul Pavel.

Exit mobile version