Rețetă de gogoși de post umplute cu gem

gogosi-de-post

foto retete-culinare-cu-dana-valery.ro

Chiar dacă suntem în postul Crăciunului, nu înseamnă că ar trebui să nu te mai bucuri de această perioadă minunată din an. Poți încerca aceste rețete de gogoși de post care sunt delicioase.

În plus, îți vei bucura familia cu ceva dulce la final de cină. Unde mai pui că le poți lua cu tine la pachet sau pot fi un mic dejun pe fugă ideal. Pentru a prepara aceste gogoși nu ai nevoie de lapte, ouă sau alte produse de dulce.

Ingrediente

Mod de preparare

În bolul unui mixer vertical, adaugă apa călduță, zahărul, sarea, drojdia instant, coaja de lămâie, romul și extractul de vanilie. Se amestecă cu o furculiță sau cu un tel.

Dacă folosești drojdie uscată activă, asigură-te că o activezi mai întâi prin combinarea cu apă și o linguriță de zahăr. Lasă câteva minute până când partea superioară face spumă, apoi treci la adăugarea celorlalte ingrediente conform instrucțiunilor.

Într-un robot de bucătărie, atașează cârligul pentru aluatul și pune făina în bol. Frământă aluatul timp de aproximativ 5-8 minute, la viteză mică-medie, până când devine neted, strălucitor și nu se lipește de pereții bolului.

În continuare, adaugă margarina, câte o linguriță pe rând, cu mixerul mergând în continuare la viteză medie-joasă. Poate părea că nu se încorporează împreună, dar continuă să adaugi margarină și în cele din urmă va începe să se unească, creând un aluat lipicios.

După ce ai adăugat toată margarină și aluatul este format, dar încă lipicios, continuă să frămânți la viteză mică-medie pentru încă câteva minute, sau până când devine din nou neted și moale și începe să se desprindă de pe margini. Transferă aluatul într-un castron mare pe care l-ai tapetat în prealabil cu făină sau l-ai uns ușor cu margarină pentru a nu se lipi. 

Acoperă-l cu un prosop curat sau o folie de plastic și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră sau până când își dublează dimensiunea. Odată ce aluatul este gata, transferă-l pe o suprafață curată, ușor presărată cu făină și frământă-l puțin. În continuare, cântărește aluatul și împărțe-l în bucăți egale.

Rulează fiecare bucată de aluat până când obții o bilă netedă și pune-o pe o foaie de copt presărată cu făină în prealabil. Acoperă cu un prosop curat sau o folie de plastic și lasă gogoșile formate să se odihnească și să crească încă aproximativ o oră. 

Încinge ulei într-o tigaie sau oală adâncă. Prăjește câte 3-4 gogoși pe rând timp de câteva minute pe fiecare parte sau până devin aurii. Nu pune prea multe gogoși deodată la prăjit, pentru că asta va scade temperatura uleiului. 

Scoate-le pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie. Lasă-le să se răcească complet înainte de a le umple cu gemul preferat și a le pudra cu zahăr.

Exit mobile version