Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Ce ingredient secret foloseşte celebrul Chef

Catalin-Scarlatescu-cozonaci

foto ea.md

Nicio masă de sărbătoare fără desertul preferat al românilor: cozonacul. Nu este ușor de preparat, necesită timp, îndemânare și forță fizică. De fapt, până și cele mai pricepute gospodine mai dau greș uneori. De câțiva ani, însă, sfaturile simpaticului jurat și căpitan de echipă de la „Chefi la cuțite” au devenit literă de lege când vine momentul pregătirii aluatului.

Când vine vorba despre rețete tradiționale, Cătălin Scărlătescu are cele mai bune recomandări. Iată care este lista de ingrediente pentru cozonaci

Ingrediente

Mod de preparare

Prima oară se amestecă drojdia cu o sută de mililitri de lapte și trei linguri de făină. Se lasă compozița să crească, la cald, până ce își va dubla volumul. Laptele se pune la fiert cu zahărul, având grijă să amestecăm continuu până se dizolvă complet. Într-un vas separat, se freacă gălbenușurile cu praful de sare.

Într-un bol suficient de mare, se pune făină, apoi se încorporează, treptat, în timp ce amestecăm, gălbenușurile, laptele cu zahărul topit, untul și portocala confiată. Secretul celebrului chef este legat de tipul de unt folosit. Alegeți-l, când este posibil, pe cel belgian , ce este mai fin şi mai gras iar asta va ajuta cozonacul să fie mai pufos.

Se frâmântă bine până ce compoziția se omogenizează, este consistentă și elastică. Aluatul obținut se lasă la dospit în jur de o oră.

După ce trec cele 60 de minute, se rupe o bucată de aluat, se întinde bine pe blatul de lucru, în formă de dreptunghi, se pune crema făcută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide și se rulează cu grijă. Rulada formată se secționează în două, pe lungime, iar cele două bucăți se împletesc și se ung pe deasupra cu ou și se așează într-o formă specială pe care am tapetat-o, înainte, cu unt și făină.

Înainte de a fi băgat la cuptor, se mai lasă la dospit timp de două ore. După ce a crescut, tava se pune la cuptorul setat la 160 de grade Celsius, pentru 45 de minute sau chiar o oră.

Exit mobile version