Preparate de post de la Mănăstirea Prislop. Măicuțele de acolo sunt adevărate bucătărese

retete-de-post-Manastirea-Prislop

foto substantial.ro

Se ştie că preparatele gătite de măicuţe sunt cele mai gustoase. Acestea gătesc după reţete vechi şi sunt extrem de apreciate de pofticioşi.

Pe pagina de Facebook dedicată Mănăstirii Prislop, măicuțele oferă credincioșilor rețete de post gătite direct la Mănăstire. Am strâns pentru voi câteva rețete gustoase și sănătoase care să vă servească drept inspirație în perioada Postului. Spor la gătit!

Ciuperci la cuptor – Mod de preparare

Ciupercile se spală bine și se scot la uscat pe un șervețel. Codițele le scoatem, dar nu le aruncăm, ele se vor folosi mai târziu. Se așază zece ciuperci într-o tavă cu fața în jos și merg la cuptor timp de 10 minute la 220 de grade. Când sunt gata, acestea se scot din cuptor și se întorc.

Codițele se taie cubulețe alături de cele trei ciuperci rămase și se amestecă cu verdețurile care s-au tocat în prealabil. Se adaugă usturoiul mărunțit și condimentele. Cu acest amestec se umplu ciupercile de pe tavă, se stropesc cu ulei și se dă la cuptor timp de 15-20 de minute la 220 de grade.

Ardei umpluți de post – Ingrediente

7 ardei graşi, 1 ardei, 2 morcovi, 2 cepe, 150 g orez, 3 roşii, boia de ardei dulce, piper, sare, 50 ml ulei, 1 lingură de făină, 1 linguriţă de vegeta, pătrunjel

Mod de preparare

Ardeii grași se curăță de semințele de pe cotor, iar acesta se păstrează pentru capac. Într-o tigaie se gătesc legumele, ceapa, ardei și morcovul, în ulei. Peste câteva minute se adaugă și orezul împreună cu pulpa de roșii și se lasă pe foc. Se oprește în momentul în care consistența s-a îngroșat. Se adaugă sare și piper, după gust.

Ardeii se umplu și se pun într-o cratiță mai înaltă. Se mai adaugă apa caldă și rondele de roșii. Aceștia se lasă la fiert la foc mic. Spre final, se adaugă o lingură de făină cu apă în sos. Preparatul este gata în momentul în care zeama a scăzut, iar ardeii sunt fierți. Pentru un gust și mai aromat, se pune și verdeață tocată deasupSupă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi – Ingrediente

Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi – Ingrediete

5 linguriţe ulei de măsline, 2 cepe, 3 căţei de usturoi, 3 cartofi mari albi, 2 ramuri de rozmarin, 8 felii de pâine,1 l supă de legume, sare

Mode de preparare

Cartofii se curăță li se taie cubulețe apoi se vor pune la fiert în apă și puțină sare. Ceapa se toacă mărunt și se pune în ulei la călit. Când s-a înmuiat, se adaugă usturoiul mărunțit și rozmarinul. Când s-au fiert cartofii, aceștia se pun peste ceapă și usturoi. Deasupra se toarnă supa de legume și va sta pe foc timp de 20 de minute până fierbe.

Pâinea se face la cuptor într-un mod foarte simplu. Se taie în felii, acestea se stropesc cu puțin ulei de măsline, usturoi și rozmarin. Se dau la cuptor pentru 10 minute.

După ce s-au fiert toate legumele, supa se mută într-un blender și se mizează până se transformă totul în pastă. Când este gata, se pune în boluri și se servește.

Tăieţei cu pesmet – Ingrediente

300 g tăieţei laţi (fără ou în perioada postului), 100 g pesmet, 80 g zahăr, 1/4 linguriţă scorţişoară, 2 linguri ulei (sau unt)

Mod de preparare

Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare. Se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. Într-o tigaie largă se încinge o lingură ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu (la început) şi amestecând tot timpul. După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen (nu vă opriţi din amestecat).

Când pesmetul e rumen (durează cam 5 minute), adăugaţi zahărul şi scorţişoară şi amestecaţi. Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei. Amestecaţi. Adăugaţi pesmetul cu zahăr şi amestecaţi.

Poftă bună!

Exit mobile version