Plăcintă cu prune ca la bunica

Placinta cu prune

foto catine.ro

Cu toții ne amintim cu nostalgie de dulciurile din copilărie preparate de bunica cu multă dragoste. Unul dintre acestea poate fi o delicioasă plăcintă cu prune ca la bunica acasă.

Prunele fac parte din topul celor mai îndrăgite fructe, pentru gustul lor deosebit. Dar, pe lângă gustul delicios, acestea au și o serie de beneficii asupra sănătății organismului.

Ingrediente

Ca pentru orice rețetă de plăcintă și pentru cea cu prune sunt necesare ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Sunt ingrediente simple și foarte accesibile tuturor.

Pentru aluat de plăcintă:

Pentru umplutură:

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului pentru plăcintă, care necesită frământare și un timp de dospire.

Ia un bol mare și trece făina prin sită direct în el. În alt bol, mai micuț, pune drojdia sfărâmată și o linguriță de zahăr. Adaugă 2-3 linguri de lapte cald și amestecă până când drojdia și zahărul sunt diluate. Adaugă și o linguriță de făină pentru consistență și acoperă bolul cu un prosop. Lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute, la loc cald.

În bolul cu făină, creează o adâncitură la mijloc și pune drojdia activată. Amestecă untul moale cu zahărul și oul și adaugă-le în bolul cu făină și drojdie. Toarnă în fir subțire și restul de lapte cald, în timp ce amesteci bine toate ingredientele din vas. Frământă aluatul pentru plăcintă în bol până când nu se mai lipește de mâini, adăugând făină dacă mai necesită.

Acoperă din nou bolul cu un prosop și lasă-l la dospit 45-50 de minute. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de dospire, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește prunele. Spală prunele, șterge-le și taie-le în jumătăți, îndepărtează sâmburii, apoi mai taie-le odată.

Cum montezi și coci delicioasa plăcintă cu prune

Pune hârtie de copt în tava mare a aragazului. Împarte aluatul în două părți. Întinde prima parte de aluat cât dimensiunea tăvii, pe masa presărată cu făină. Folosește sucitorul de aluaturi și transferă aluatul în tavă. Înțeapă-l cu o furculiță din loc în loc.

Așază sferturile de prune peste aluat, cu decupajul în sus. Presară peste prune scorțișoara, zahărul vanilinat și grișul. Grișul are rolul de a absorbi sucul prunelor rezultat în timpul tratamentului termic.

Acoperă prunele cu a doua foaie de aluat și coace plăcinta cu prune pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se tempereze înainte de a o porționa și savura cu poftă alături de cei dragi.

Exit mobile version