Ketchup de casă. Rețetă simplă, ușor de preparat

ketchup-de-casa

foto retetepentrutoategusturile.ro

Ketchupul făcut acasă este plin de aromă de roșii proaspete și condimente. Este ușor de făcut și merită din plin tot efortul. La orice supermarket sau în piață poți găsi roșii delicioase cu care să faci un ketchup mult mai gustos decât cel din comerț.

La fel ca multe rețete de casă pentru alimente conservate care sunt produse în masă, gustul ketchup-ului făcut în casă este mult mai bun decât cel din comerț.

Rețeta de ketchup făcut acasă- Ingrediente

Ketchupul se va fierbe timp de aproximativ 30 de minute, timp în care se îngroașă.

Mod de preparare

Pentru roșii. Toarnă apă într-o cratiță mare (capacitate de 4 litri) și adu-o la fierbere. Taie o cruce pe fundul fiecărei roșii cu un cuțit ascuțit – nu tăia prea adânc. Când apa clocotește, oprește aragazul. Cu o lingură, pune ușor roșiile în apă. Lasă-le înăuntru aproximativ 2-3 minute.

Apoi scoate-le și folosește un cuțit pentru a le curăța de coajă. Taie-le în cuburi, îndepărtând partea verde care era atașată de tulpină. Pune-le într-un castron mare și lăsați-le deoparte. Decojește cepele, taie-le mărunt și pune-le deoparte.

Taie mărunt tulpina de țelină și pune-o deoparte. Se curăță usturoiul de coajă și se pune deoparte. Se măsoară 100 g de zahăr brun light într-un castron mic și se pune deoparte. Pornește aragazul la foc mediu și adaugă uleiul de măsline într-o tigaie wok.

Pune șalota și țelina tocate și rumenește-le până devin translucide. Adaugă chimenul măcinat și usturoiul folosind o presă de usturoi și prăjește timp de aproximativ 1 sau 2 minute.

Adaugă roșiile tocate și amestecă cu lingura de lemn până când toate ingredientele sunt combinate. Adaugă celelalte ingrediente; acestea sunt sosul Worcestershire, oțetul de cidru de mere și zahărul brun.

Adaugă celelalte condimente; acestea sunt frunzele de dafin, cuișoarele întregi, paprika, sarea și piperul. Se adaugă fulgii de ardei iute, care sunt opționali. Amestecă până când toate ingredientele și condimentele sunt combinate.

Fierbe până când se evaporă tot lichidul și amestecă din când în când. Oprește aragazul și îndepărtează frunzele de dafin, cuișoarele întregi și boabele de piper. Mută amestecul din wok în cratița mai mică, cu o capacitate de 1 litru.

În acest stadiu poți adăuga oțet de cidru de mere suplimentar, sare sau piper după gust. Adaugă piureul de roșii. Cu ajutorul blenderului de mână, omogenizează amestecul pentru a avea o consistență fină.

Pornește din nou aragazul la foc mediu și încălzește ketchup-ul timp de aproximativ 5 minute. Amestecă tot timpul, deoarece ketchupul se poate arde ușor în cratiță. Oprește focul și lasă ketchupul să se răcească, apoi pune-l în recipiente de sticlă.

Poftă bună!

Exit mobile version