Gem de gutui – rețeta bunicii pentru cel mai bun gem

gem-de-gutui

foto oetker.ro

Gem de gutui sau marmelada dulce și aromată pe care bunicile noastre obișnuiau să îl pregătească încă de la începutul toamnei. Este sezonul gutuilor, așa că mai jos îți spunem cum să faci gem de gutui după rețeta bunicii.

Simplu, dar gustos și ideal de consumat împreună cu un desert ori cu o friptură.

Ingrediente pentru gem de gutui

Mod de preparare

Se spală gutuile, se taie în felii și se curăță de semințe. Nu se decojesc de coajă. Gutuile tăiate se pun într-un litru de apă rece împreună cu zeama de la lămâie, deoarece zeama previne oxidarea fructelor și ajută la păstrarea culorii deschise.

Vasul cu gutui se pune pe foc, pentru aproximativ 10 minute din momentul în care a început să fiarbă. Ulterior, se strecoară zeama și se păstrează doar fructele moi. Zeama în care au fiert gutuile se poate păstra pentru rețeta de peltea de gutui (jeleu de gutui).

Gutuile se pun înapoi în vas, se adaugă zahărul împreună cu 100 ml de apă și se pune totul la fiert. Se amestecă treptat și se lasă totul la fiert până când compoziția începe să scadă. Între timp se adaugă și vanilia. În cazul în care vrei un gem de gutui mai dulce, atunci poți să mai adaugi un surplus de zahăr.

Gemul trebuie să fiarbă 20 maxim 30 de minute, timp în care el scade suficient și se prinde consistența perfectă. Gemul de gutui se toarnă fierbinte în borcane curate și sterilizate, se închid borcanele cu capace și se lasă să se răcească.

Exit mobile version