Găluști cu prune – rețete de gomboți cu prune

galuste-cu-prune

foto bucatarul.eu

Rețetele de găluști cu prune sau gomboți cu prune, cum se spune în anumite zone, sunt unele pe cât de simple, pe atât de gustoase. Aceste preperate delicioase se pot face cu prune proaspete, dar și cu prune uscate sau gem, iarna, când fructele proaspete nu se mai găsesc în piețe.

Knedle (din germană knödel, „găluște”), este un fel de mâncare de găluște din aluat de cartofi fierți, umplute cu prune sau caise, originar din Imperiul Austro-Ungar. Popular în țările din Europa Centrală și de Est, desertul găluști cu prune sau gomboți cu prune este consumat și ca fel principal sau garnitură.

Cum se fac găluști cu prune

Aluatul este făcut, de obicei, cu piure de cartofi, ouă și făină. Aluatul este aplatizat și tăiat în pătrate. Prunele (sau caisele) se introduc manual în interiorul găluștelor. Unele versiuni ale acestui desert folosesc tăiței în loc de cartofi.

Pregătirea poate include îndepărtarea sâmburilor și umplerea fructelor cu zahăr. Prunele sunt apoi învelite complet în aluat și fierte în apă clocotită. Când încep să plutească, se scot, se stropesc cu zahăr și se servesc. Se pot servi si cu pesmet prăjit în unt și zahăr pudră.

Ingrediente:  

Mod de preparare:

Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs. Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia pentru găluște cu prune s-a răcit, se adaugă făina şi oul.

Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc un vas cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.

Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită, toate găluştele cu prune. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreşte focul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.

Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt. Găluştele cu prune fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi.

Exit mobile version