Dulceață din coji de pepene verde (lubeniță)

dulceata-din-coji-de-pepene-verde

dulceata-din-coji-de-pepene-verde

Dulceața din coji de pepene verde sau „lebeniță” (cum se spune pe la noi în Oltenia) este o dulceață extrem de ieftină și de simplu de realizat.

Ce să facem cu coaja de pepene după ce am mâncat miezul? Iată că nu o aruncăm ci preparăm din ea aceste delicioase bucățele confiate de coajă.

Ingrediente

Mod de preparare

Spălați bine pepenele verde. Tăiați-l în felii. Separați pulpa și coaja de pe fiecare felie, lăsând un strat subțire de pulpă roșie pe stratul verde. Curățați cojile de pepene de stratul lor superficial, după care tăiați-le în cubulețe. Puneți-le într-o cratiță cu fundul gros.

Acoperiți cojile de pepene cu apă rece. Dizolvați bicarbonatul de sodiu în ea. Apoi fierbeți cojile de pepene timp de 2-3 minute din momentul clocotirii apei. Scoateți cojile de pepene din apă. Puneți-le înapoi în cratiță și presărați zahărul pe suprafața lor.

Puneți-le deoparte pentru aproximativ 2 ore, până când zahărul se va dizolva. Străduiți-vă să nu amestecați foarte mult, ca să nu sfărâmați cubulețele de coji de pepene, potrivit retete-usoare.eu.

Încălziți dulceața pe foc mic până va ajunge la punctul de fierbere. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească pe parcursul a 8-10 ore sau peste noapte. Adăugați lămâia în dulceață. Nu trebuie să o mărunțiți, deoarece ulterior o veți îndepărta. Fierbeți dulceața timp de 2-3 minute din momentul clocotirii, pe foc mic. Lăsați-o iarăși să se răcească.

Peste 8-10 ore fierbeți-o încă o dată pe parcursul a 2-3 minute. Lăsați-o să se răcească. Aduceți dulceața până la punctul de fierbere și transferați-o cât este fierbinte în borcane sterilizate.

Acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic. Lăsați conservele obținute să se răcească până la temperatura camerei, după care puneți-le la locul de păstrare.

Exit mobile version