Cum faci shaorma acasă

shaorma-de-casa

foto libertatea.ro

Shaorma este un fel de mâncare arăbesc care se prepară prin prăjirea cărnii pe un grătar. Este popular în multe părți ale lumii și este servit aproape peste tot, de la restaurante până la lanțurile de fast-food.

Shaorma se prepară prin stivuirea fâșiilor de carne și grăsimi marinate alternativ pe un spițer vertical, rezultând un bloc mare de carne și grăsimi.

Cum să faci shaorma acasă – Ingrediente

Taie pieptul și pulpa de pui în bucăți. Pune-le deoparte Pregătește marinada: Adaugă următoarele ingrediente într-un bol:

Se amestecă toate ingredientele. Poți adăuga și două linguri de iaurt grecesc. Marinează bine puiul în acest amestec. Marinada trebuie să fie groasă și nu lichidă.

Acoperă și dă la frigider pentru cel puțin 12 ore. Cu cât se odihnește mai mult, cu atât puiul devine mai fraged și mai aromat.

Grătar de pui pentru shaorma

Poți face puiul într-o tigaie. Dacă ai o tigaie grill, folosește-o. Pornește flacăra la maximum. Încălzește o tigaie antiaderentă cu jumătate de lingură de ulei.

Când tigaia devine foarte fierbinte, pune bucățile de pui separat, fără a le înghesui. Întoarce-le pe toate părțile pentru o gătire uniformă. Prăjește cele 300 de grame de pui în două reprize. Nu înghesui tigaia, puiul începe să elibereze umezeala, dacă este înghesuit.

Când marinada aproape că începe să se caramelizeze atunci pune flacăra la mediu-mare. Continuă să gătești până când marinada se usucă complet și puiul este complet gătit. Deoarece puiul este marinat bine în iaurt, acesta se gătește rapid.

Va trebui să controlezi flacăra, altfel s-ar putea să carbonizeze carnea și să o facă tare. Gătește în continuare timp de 1-2 minute pentru a te asigura că puiul este bine gătit. Se pune puiul deoparte. Adaugă în tigaie ceapa tăiată în patru straturi separate și roșiile curățate de semințe în patru și amestecă timp de câteva minute la foc mare.

Puiul de shaorma este excelent pentru a fi servit ca aperitiv la o petrecere sau chiar ca o masă, dacă îl înfășori în pâine pita, tortilla, naan, lipii sau roti.

Pentru shaorma ia o lipie libaneză și întinde sosul de iaurt cu usturoi, apoi salată și apoi pui. Poți adăuga cartofi prăjiți, castraveți murați, salată de varză sau orice alte topping-uri și sosuri. Pentru sosul de iaurt cu usturoi adaugă ¼ ceașcă de iaurt grecesc, o lingură de usturoi tocat, sare, 1 până la 2 linguri de ulei de măsline și suc de lămâie (opțional).

Săriți peste lămâie dacă folosiți iaurt acru. Amestecați totul bine. Puteți adăuga în shaorma sos de maioneză, ketchup, sos samurai, sos picant sau chiar tzatziki.

Poftă bună!

Exit mobile version