Ciorbă de dovlecei cu mărar

reteta-ciorba-de-dovlecei-cu-marar

foto catine.ro

Dacă nu ai încercat rețeta de ciorbă de dovlecei cu mărar, poate îți faci timp pentru ea, acum când tarabele din piață sunt pline cu dovlecei de grădină.

Este una dintre cele mai simple rețete de vară, dar pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Are gust acrișor și este perfectă savurată rece, în zilele toride de vară. Dovlecelul este ingredientul predominant, dar nu lipsesc nici rădăcinoasele care dau gust și culoare preparatelor. Mărarul adăugat la final de fierbere oferă ciorbei o aromă deosebită.

Ciorbă de dovlecei cu mărar – Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe să pregătești legumele, pune pe flacăra aragazului o oală cu 3 litri de apă.

Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Curăță morcovul și păstârnacul, clătește-i cu apă rece și toacă-i rondele. Țelina o cureți și o toci în cuburi, după ce o speli bine.

Spală și lujerii de țelină cu frunzele și rupe-i în 2-3 bucăți. Nu îi toci pentru că îi vei adăuga în bucăți mai mari pentru a fi îndepărtați ulterior. Lujerii de la țelină și frunzele acestora dau gust acrișor ciorbe și aromă deosebită. Spală și mărarul și pătrunjelul și lasă-le la scurs.

Spală cei doi ardei, taie-i în jumătăți și curăță-i de nervuri și semințe. Apoi îi tai în fâșii și le toci în cuburi mai micuțe. Dovleceii îi speli bine și îi tai în cuburi mai mari.

Dacă dovleceii sunt de grădină și nu sunt foarte cruzi, le îndepărtezi coaja și semințele. Când ai toate aceste ingrediente pregătite poți poți da start preparării ciorbei.

Cum prepari ciorba din dovlecei

Pune uleiul într-o tigaie adâncă și lasă-l să se înfierbânte. Adaugă ceapa și amestec-o puțin în uleiul fierbinte, până când capătă transparență. Apoi adaugă toate legumele, mai puțin dovleceii. Amestecă legumele cu ceapa și uleiul din tigaie pentru 1-2 minute. Nu căli legumele în exces, ci doar atât cât să-și degaje aromele. Călite ușor în ulei li se va accentua gustul.

Adaugă legumele ușor călite în oala cu apa care fierbe deja. Adaugă și o linguriță de sare. Când rădăcinoasele se pătrund la testul cu furculița, adaugă dovleceii.

Poți să adaugi și lujerii de țelină cu frunze. Lasă ciorba să fiarbă din acest moment pentru maxim 12 minute, la foc de intensitate mică. Dovleceii se pătrund rapid și nu necesită fierbere îndelungată pentru că își pierd gustul și proprietățile.

Înainte de a stinge focul, gustă delicioasa ciorbă de dovlecei cu mărar și potrivește-i gustul cu sare și piper. Adaugă și mărarul tocat mărunt, iar după stingerea focului, sau chiar în timpul servirii, adaugi pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Este delicioasă această ciorbă din dovlecei servită atât caldă, cât și rece, acrită cu suc proaspăt de lămâie.

Exit mobile version