Când se fac mucenicii și care este semnificația lor. Tradiții și obiceiuri

mucenici-moldovenesti

foto retetepentrutoategusturile.ro

Sărbătoare creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia este una dintre cele mai importante din luna martie și marcată cu cruce neagră în calendarul creștin. Cu această ocazie, gospodinele pregătesc cei mai delicioși mucenici după rețete originale moldovenești și muntenești.

Sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sebastia sau Sevastia se sărbătorește pe data de 9 martie. În această zi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia, care au fost martirizați în anul 320 din cauza credinței creștine. De asemenea, în tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Primăvară.

În toate zonele României se păstrează obiceiul ca pe data de 9 martie să se pregătească copturi specifice, numite Sfinți, Sfințișori, Mucenici sau Brădoși, în amintirea celor 40 de Mucenici din Sevastia.

În Moldova, gospodinele pregătesc colaci copți sub forma cifrei 8 , din aluat de cozonac, unși cu miere și cu nucă. În zona Dobrogei, mucenicii au aceeași formă, însă sunt mai mici și se pregătesc fierți în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În Muntenia, mucenicii sunt ca și în Dobrogea, însă se face și o „Uitată pentru morți”, adică un mucenic mare pe care copiii îl joacă în jurul focului. Este special făcut pentru cei trecuți în neființă. Înainte de a fi consumați mucenicii, trebuie duși la biserică pentru a fi binecuvântați.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici

Conform tradițiilor, pe data de 9 martie trebuie să bei 44 de pahare de vin. Dacă nu poți, este important măcar să guști puțin vin roșu sau să te stropești cu el. Această tradiție simbolizează puterea de muncă pe care o vei avea tot anul.

În această zi sunt aprinse focuri în curți, pe câmp, în grădini sau în fața caselor. Copiii sar peste acestea pentru a fi feriți de boli, iar femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei pentru a o proteja de șerpi și se spirite rele.

În ziua de Mucenici se împart alimente și se fac praznice, în memoria celor trecuți în neființă. Pe lângă mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, alune sau nuci. Înainte de a fi împărțite, toate aceste alimente, dar și mucenicii, trebuie sfințite la biserică.

O altă tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani tot anul, bărbații trebuie să mănânce semințe pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă o lingură de semințe de dovleac sau de floarea soarelui.

Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti

Cea mai bună reţetă de mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac se pregăteşte foarte uşor şi rapid, iar secretul pentru a ieşi pufoşi constă, de fapt, în alegerea drojdiei.

Reţetă de mucenici moldoveneşti – Ingrediente

Pentru aluat:

Pentru decor:

Mod de preparare

Pentru început se cerne făina de trei ori, pentru a se elimina toate impurităţile, dar şi pentru aerarea făinii. Dacă folosim drojdie proaspătă, trebuie să avem în vede că aceasta trebuie să se dizolve în puţin lapte. Se va adăuga şi o lingură de făina şi puţin zahăr, apoi se lasă la crescut.

Peste făina cernută, se adaugă zaharul, vanilia, coaja de lămâie şi portocala, sarea, maiaua crescuta, galbenuşurile şi restul de lapte călduţ. Se amesteca totul şi apoi se adaugă untul moale puţin câte puţin, frământând uşor. Se frământă activ până când se termină untul. 

Este important să frământăm aluatul timp de cel puţin 20 de minute. Ba chiar să-l trântim de câteva ori şi de blatul de bucătărie.

Cuptorul se încălzeşte foarte puţin, doar cât să fie călduţ.  Se bagă ligheanul cu aluat în cuptor, să stea la cald şi se închide uşa cuptorului. În felul acesta, aluatul va creşte foarte bine, va fi ferit de zgomot şi curent. Se lasă la dospit pentru 30-40 de minute.

După ce au stat la dospit, rupeţi aluatul în bucăţi egale, apoi ungeţi masa cu ulei. Formaţi coca în forma cifrei 8. Mucenicii formaţi îi ungeţi cu ou şi îl lasaţi la loc ferit şi cald pentru 25 de minute. 

După ce şi-au dublat volumul, se pot pune la cuptor pentru 30 de minute, la 160 de grade.

Exit mobile version