Postul Sfintei Mării – Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul-Sfintei-Mării

foto b1tv.ro

Postul Sfintei Mării sau Postul Adormirii Maicii se numără printre cele mai importante posturi din an. Acest post are o dată fixă, în fiecare an, înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, una cu multe semnificații pentru creștini, și durează două săptămâni.

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august.

Scrierile despre această sărbătoare spun că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Nu a murit niciodată, doar a adormit și a fost ridicată la ceruri, iar martorii scenei au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Sfintei Maria.

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii în 2022

Conform calendarului ortodox, postul Sfintei Marii în 2022 începe de la data de 1 august. În 2022, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii este duminică, 31 iulie.

Dacă această zi pică în calendar miercurea sau vinerea, se lasă secul în cursul zilei de 30 iulie, iar postul Sfintei Marii începe de pe 31 iulie.

Postul Sfintei Mării

Postul Sfintei Marii este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. S-a decis durata postului pentru toți creștinii în secolul XIII, la sinodul local din Constantinopol, condus de Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca postul să înceapă la 1 august și să se termine pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxă a rânduit postul acesta între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea celor două praznice importante ce au loc în luna august:

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică.

Exit mobile version