Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci

Pate-vegetal

foto retetepractice.ro

Dacă ți-ai propus să ții post sau pur și simplu să faci pauză de la preparatele cu carne, trece pe lista și o rețetă de pate vegetal. Este un pate de post din linte cu ciuperci și nuci, foarte gustos și sănătos.

Pateul este unul dintre alimentele de care te poți bucura la micul dejun sau ca gustare la orice oră din zi. Rețetele de pate sunt foarte versatile pentru că poți face o mulțime de combinații pentru gusturi diferite. În modul clasic, pateul se prepară din ficat de pasăre sau de porc. Însă ficatul poate fi înlocuit cu multe alte ingrediente, atunci când dorești să savurezi un pate de post.

Pate vegetal – Ingrediente

Mod de preparare

Pentru pateul din linte, poți folosi linte proaspătă, uscată sau din conservă. Avantajul celei din conservă este că nu mai trebuie să aștepți să fiarbă, ci poți prepara pateul într-un timp scurt. Nu trebuie decât să desfaci conserva, pui conținutul într-o sită, iar după ce se scurge lichidul, clătești boabele de linte cu apă rece și le pui în robotul de bucătărie.

În schimb, lintea uscată necesită cel puțin 30 de minute de fierbere pentru a se hidrata perfect.

Cum prepari ingredientele pentru pate vegetal

Dacă te-ai lămurit cum stau lucrurile cu lintea și ai decis de care vrei să folosești, pasul următor este să te ocupi de ciuperci. Recomandate sunt ciupercile proaspete pentru că oferă un gust mai bun. Și nu necesită nici timp de preparare îndelungat.

Curăță ceapa și usturoiul și pune-le la călit în 2-3 linguri de ulei de măsline. Presară și puțină sare peste acestea, pentru a le ajuta să se pătrundă mai rapid.

Șterge bine pălăriile și codițele ciupercilor cu prosoape umezite, apoi toacă-le în felii subțiri. Când ceapa devine sticloasă, adaugă o linguriță de zahăr pentru a o carameliza. Amestecă intens până la topirea zahărului. Poți folosi din start, 1-2 linguri de dulceață de ceapă.

Apoi adaugă ciupercile și lasă-le să se prepare, amestecându-le constant, până când se evaporă lichidul format. Adaugă și boiaua de ardei, sosul de soia și cimbrul. Mai amestecă puțin ingredientele pe foc, apoi lasă-le să se răcească.

Între timp, clătește și frunzele de pătrunjel, lasă-le să se scurgă și toacă-le mărunt. În funcție de gust, poți adăuga până la o legătură de pătrunjel. Toacă miezul de nucă mai mărunt, cu cuțitul.

Cum prepari pateul de post

Când ai toate aceste elemente pregătite, le poți procesa cu ajutorul blenderului. Pune lintea scursă în recipientul blenderului și adaugă peste ea nucile mărunțite și ciupercile cu tot cu lichidul din vas. Adaugă frunzele de pătrunjel și pornește blenderul. Transformă totul într-o pastă densă, dar cremoasă. Potrivește-i gustul cu sare și piper.

Opțional, dacă dorești un pate fin, poți trece pasta prin sită.

Pune deliciosul pate vegetal în borcane mici de sticlă, sterilizate în prealabil și închide-le cu capacele din dotare.

Poți depozita pateul la frigider până la o lună. Când desfaci borcanul, dacă nu consumi tot pateul, pe cel care rămâne, acoperă-l cu o peliculă de ulei. Îl mai poți păstra câteva zile.

Exit mobile version