Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi

Buna-Vestire

foto evz.ro

Sărbătoare mare, luni, 25 martie 2024, în calendarul ortodox. Este Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus Hristos. 

Este prima zi din Postul Paştelui cu Dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, în această zi, oamenii nu trebuie să se certe, pentru a nu avea necazuri tot anul. Buna Vestire este o zi plină de tradiţii şi obiceiuri, dar şi de superstiţii. 

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni. În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe 26 martie. 

Prăznuită în fiecare an în perioada Postului Mare, este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte. Se spune că cine mănâncă peşte de Buna Vestire va fi sprinten şi sănătos tot anul.

Tradiţii şi superstiţii de Buna Vestire

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. 

Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului cum i se mai spune, este o zi plină de tradiţii şi obiceiuri, dar şi de superstiţii. De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi.

În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. Tot astăzi, de Buna Vestire, tradiţia spune că nu trebuie să ne certăm ca să fim feriţi de necazuri tot anul.  

Tradiţiile şi superstiţiile sunt mult mai multe şi împărţite pe zone

În Bucovina, de exemplu, şi în multe zone din Munteania, femeiele se trezesc devreme şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă, iar la prânz, pâinea şi sarea le dau de pomană unui om nevoiaş. Gestul aduce spor şi sănătate. 

În Transilvania, de Buna Vestire se păstrează un alt obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se trezeşte primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori în timp ce face zgomot cu clopoţelul. Astfel se alungă energiile negative, dar şi bolile. 

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.

Exit mobile version