Alertă meteo. Posibile „ploi roșii” peste România până miercuri

ploi-nisip-saharian

foto b1tv.ro

Începând de marți, 29 martie, seara, un val de praf saharian va intra în țara noastră. Praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit marți noaptea și miercuri, 30 martie, în special în vestul și în nordul țării.

Joi seara și vineri noaptea, praful saharian va atinge concentrații ridicate în mare parte din țară, în special în jumătatea de sud a țării, unde este posibil ca precipitațiile prevăzute pentru aceste zile să capete o culoare roșiatică, potrivit MeteoRadar.ro.

Ce este praful saharian

Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele să pară lăptos. Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Exit mobile version