Lunea Mare, din Săptămâna Patimilor. Semnificație, tradiții și obiceiuri în această zi

Lunea-Mare

foto wowbiz.ro

A început cea mai importantă săptămână din an, și anume Săptămâna Patimilor sau după cum mai este numită Săptămâna Mare. Acestea sunt zilele de dinaintea Învierii Domnului, care în acest an va avea loc pe data de 24 aprilie.

Lunea Mare din Săptămâna Mare este o zi foarte importantă din ultima săptămână de post înainte de Paște. Biserica ține slujbe speciale în această zi de rugăciune, iar enoriașii postesc și se pregătesc de Învierea Domnului.

Ce semnificație are Lunea Mare din Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare este cunoscută și drept săptămâna Patimilor Mântuitorului, perioadă în care creștinii se spovedesc și-și purifică sufletul pentru întâmpinarea Învierii lui Iisus Hristos și pentru a primi Sfânta Împărtășanie. 

Prima zi de Săptămâna Patimilor este una de introspecție și de pregătire spirituală pentru Învierea Domnului, fiind prima zi în care Iisus a pătimit pentru păcatele noastre, aflată imediat după Duminica Floriilor. 

Pregătirea spirituală a ortodoxiei nu se rezumă doar la o revenire duhovnicească a credincioșilor, chiar și în Biserică, preotul aduce în față icoana lui Iosif, care a fost vândut de către frații săi, în Egipt. În timpul Liturghiei, preotul o să citească toată istoria lui Iosif, deoarece amintește de modul în care Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda. 

Obiceiuri și superstiții în Lunea Mare

În Lunea Mare începe curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă.

Se spune că și curățenia din Săptămâna Mare se face ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruieşte şi se spală totul. „Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!”

Fiind începutul unei perioade de o încărcătură spirituală imensă, credincioșii țin până sâmbătă noaptea post, iar un bună parte din credincioși aleg să ajuneze pe parcursul acestei perioade, să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus. 

De asemenea, în această perioadă sfântă, credincioșilor le este recomandată abstinența conjugală.


Exit mobile version