Cum vopsești ouăle de Paște. Metode naturale și cele mai bune trucuri pentru o culoare strălucitoare

vopseaua-de-oua

foto vbiz.ro

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație aparte pentru credincioși. În casă și grădină se lucrează intens pentru a duce la bun sfârșit toate sarcinile, iar principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este vopsitul ouălor. Mai jos îți spunem cum vopsești ouăle de Paște. Câteva metode naturale pentru ouă roșii și nu numai.

De obicei, fiecare vopsea pentru ouă pe care o găsești în magazine are instrucțiunile pe ambalaj. Ca sfaturi generale, îți spunem că trebuie să adaugi într-un vas îngust și înalt vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea și a o fixa. Cum vopsești ouăle de Paște prin metode naturale.

Ouă roșii vopsite cu sfeclă

Sfecla roşie este un colorant natural folosit şi de cofetarii care nu vor să utilizeze ingrediente artificiale în deserturile lor. Chiar dacă nuanţa obţinută nu va fi la fel de intensă precum cea obţinută din vopselele din comerţ, aspectul natural al ouălor vopsite este unul deosebit.

Dacă vrei totuşi să obţii o culoare mai tare, foloseşte o cantitate mare de sfeclă roşie, crudă, tăiată cubuleţe. Iată ce ai de făcut. Pune sfecla într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite.

Adaugă apoi două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Dacă vrei un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.

Ouă vopsite cu ceapă roșie

Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 4 cepe roşii mari, o lingură de oţet, una de sare. Pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare (se pătează de la vopsea), adaugă sarea şi oţetul (pentru fixarea culorii), apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lasă- le la fiert minimum 10 minute la foc mic, ca să se prindă culoarea. Opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.

Ouă galbene vospite cu ceapă albă

Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oţet, o jumătate linguriţă de sare. Acestea se pun într-un vas cu două litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic (ca să nu crape), timp de 15 minute.

Cum vopsești ouăle de Paște cu ceai verde

Se iau şapte pliculeţe de ceai verde care se fierb timp de 5 minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet. Se pun ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. În cazul în care vrei o culoare mai intensă, mai laşi ouăle în vas câteva ore.

Ouă de Paște vopsite cu varză roșie

Fierbe o varză roşie în 2 l de apă şi 3 linguri de oţet timp de 30 de minute. Scufundă ouăle fierte în zeamă, când nu este nici foarte fierbinte, nici călduţă, şi lasă- le până obţii culoarea dorită (le poţi lăsa şi peste noapte). Ouăle vor avea culoarea albastru.

Ouă brune vopsite cu ceai negru

Ai nevoie de 5 plicuri de ceai negru, fierte în 500 ml de apă împreună cu o lingură de oţet, timp de 5 minute. Apoi pui ouăle şi le fierbi la foc foarte mic timp de 25 de minute.

Trucuri pentru ouă bine vopsite

Înainte de a pune ouăle la vopsit, e bine să le speli cu mare grijă în apă cu puţin detergent lichid de vase, pentru ca vopseaua naturală să adere mai bine de coaja lor. Nu le spăla cu buretele!

Șterge-le cu un prosop curat (poate fi şi de hârtie). După ce le vopseşti, şterge-le cu un şerveţel îmbibat în ulei, pentru a le da strălucire.

Exit mobile version