Crăciunița, legende și mituri. Cum să avem grijă de această plantă miraculoasă

Craciunita

foto casa-gradina.ro

Crăciuniţa, planta care ne încântă privirile în fiecare sezon de iarnă prevestind venirea Crăciunului, este cea mai spectaculoasă specie din genul “Euphorbia”. Numită şi „Floarea Nopţii Sfinte” sau „Steaua Crăciunului”, pe Crăciuniță o găsim cu precădere în acestă perioadă a anului în florarii şi o numim, sugestiv, Floarea Crăciunului. De obicei, ea are culoarea roşie şi frunzele în formă de stea.

Există multe legende şi mituri ale Florii Crăciunului şi toate asociază această floare cu credinţa, puritatea, bunătatea şi încrederea în oameni.

Conform unei legende mexicane, un copil care nu și-a permis să cumpere un cadou pentru a-l oferi lui Hristos, a cules în Ajunul Crăciunului câteva frunze de pe marginea drumului. A adus buchetul la biserică și, după câteva minute, acestea s-au colorat în roșu și verde.

Cum să avem grijă de plantă

Deoarece Crăciuniţa este o plantă sensibilă la mutări, trebuie să îi găseşti un loc bun încă de la început.

Iarna o vei aşeza într-o cameră cu o temperatură de peste 15 grade sau în balcon, dacă temperatura nu scade sub 15 grade.

Vara va fi scoasă afară, într-un loc semiumbros. Se ofilește foarte ușor și își pierde frunzele dacă solul este uscat și umiditatea aerului scăzută. 

Puteţi obţine plante noi din butaşi de 75 mm, tăiaţi de la vârful noilor lăs­tari. După o lună, butaşii trebuie să formeze rădăcini şi să încea­pă să crească. Replantaţi-i într-un amestec pe bază de pământ de flori.

Exit mobile version