Buna Vestire – tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci astăzi

Buna-Vestire

foto bzi.ro

Buna Vestire – 25 martie. Ziua Cucului. Este momentul în care oamenii află despre lucruri majore din viața lor, informează realitatea.net.

Buna Vestire avea în unele zone și o altă semnificație pe lângă cea religioasă. Acum cânta pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viață omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cânta pentru a șți câți ani mai are de trăit.

De Bună Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor. În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită și sărbătoarea Zamislirii Domnului. În calendarul nostru popular, Bună Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.

Buna Vestire – tradiții și obiceiuri

Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Bună Vestire are necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloșcă de Bună Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică.

Gospodării din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durand până după miezul nopțîi sau până în zori.

Buna Vestire – dezlegare la pește

Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gustă peste de Bună Vestire se va simți tot anul că peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii.

Este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.

De Buna Vestire trebuie să ai bani în buzunar, iar femeile trebuie să aibă bani în sân, şi se mănâncă cel puţin un colţ de pâine. 

Exit mobile version